Negatywne aspekty picia kawy

Organiczny związek chemiczny inaczej kofeina występująca w kawach i czekoladach niesie za sobą dużo kłopotów. Ma ona właściwości psychoaktywne. Dodawana jest ona do wielu napojów energetycznych i słodyczy, których zadaniem jest pobudzenie osoby, która z tego korzysta. Podobne właściwości posiada teina, która jest kluczowym składnikiem herbat. Działa ona niemało wolniej lecz dłużej niż kofeina, w celu postępowania w jak najdłuższym czasie sprawności fizyczne oraz psychicznej.

Picie kawy czy kofeiny w dużych ilościach jest niesłychanie niebezpieczne. W głównej mierze wpływa na trudności z sercem, może wywoływać zgagę itp. Badacze stwierdzili, że kofeina ma okazję doprowadzić nawet do śmierci jeżeli w ludzkim ciele ilość tego związku przekroczy 10 gramów. Jest to około 40- 120 filiżanek kawy. Szczególną uwagę muszą zwrócić damy które są w ciąży. Nosząc pod piersią swoja pociechę nie mogą nadużywać tych związków ponieważ dawka nawet o połowę mniejsza dla noworodka ma okazję być śmiertelna.

Nie świadczy to, iż mamy w pełni zrezygnować z tych napoi – wypróbuj kawa do ekspresu. Należy po prostu kontrolować się pod względem ilości. Jeśli zauważymy, iż jesteśmy zbytnio pobudzeni, serce bije, jak by miało zaraz wyskoczyć nam z piersi należy skonsultować się z lekarzem oraz ograniczyć teina czy kofeinę do minimalnych porcji a najpoprawniej przestać je używać na pewien czas. W Polsce kultura picia herbaty nie jest bogata, niemniej jednak to powoli się zmienia. Polacy coraz to entuzjastyczniej sięgają po rozmaitego rodzaju gatunki herbat doceniają Tobie rozpoznając jej walory i smak. Herbata lubiana jest głównie przez Chińczyków i Anglików.